Džimi Hendriks

DŽEJMS MARŠAL „DŽIMI“ HENDRIKS (rođen kao Džoni Alen Hendriks, 27. novembra 1942. godine u Sijetlu - 18. septembar 1970) je bio američki muzičar, pevač, tekstopisac, gitarista, inovator i kulturna ikona. Već u školi je svirao u nekoliko R&B bendova, mada bez većih uspeha. Posle škole odlazi u armiju, gde upoznaje Bilija Koksa, sa kojim kasnije ostvaruje odličnu saradnju. Po povratku iz vojske, Džimi počinje da gradi karijeru gitariste. Najpre je nekoliko godina svirao u različitim bendovima, kao što su "Impressions", "Sam Cooke", "Valentinos", "Isley Brothers", "Little Richard" i drugi, da bi nakon toga osnovao bend "Rainflowers", kome je kasnije promenio ime u "Jimmy James And The Blue Flames". Po preporuci bivšeg basiste Animals-a, Džimi odlazi u London, gde zajedno formiraju novi trio, koji je svojim prvim albumima osvojio veliki broj nagrada i visoke pozicije na top-listama. Karakterističan po svojoj frizuri, sviranju sa gitarom iza leđa, između nogu, ležeći na podu, uz mnoštvo za to vreme skandaloznih vizuelnih efekata, Džimi je gradio svoju karijeru na pomalo kontroverzan način. Hendriksov nastup sa grupom "Experience" na jednom koncertu u Americi ostao je upamćen po tome što je Džimi gitaru svirao zubima, a potom je polio benzinom i zapalio. Poslednjih godina svoga života formira sa Bilijem Koksom čuveni "Band Of Gypsies", koji je, međutim, kratko trajao.

Hvaljen od strane i obožavalaca i kritike, Hendriks se od strane mnogih smatra najuticajnijim i najtalentovanijim gitaristom u istoriji rok muzike. Poznat je i po tome što je svirao i levom i desnom rukom. Svetsku slavu je stekao 1967. svirajući na Monterejskom pop festivalu, a onda je bio glavna atrakcija na Vudstoku 1969, pre nego što je iznenada umro 1970. u 27. godini. Razne spekulacije su dovele do toga da se od njegove smrti stvori mit. Zna se da je noć proveo sa svojoj devojkom, Monikom Deneman, a da je posledica smrti bila kombinacija vina i Vesperax tableta za spavanje što je dovelo do povraćanja u snu. Druga tvrdnja je da ga je Devojka 18. septembra 1970. godine našla mrtvog u stanu. Ustanovljeno je da se Džimi ugušio udisanjem otrovnog gasa. Do danas se ne zna kako je do toga došlo. Jedan Džimijev prijatelj tvrdio je da poseduje njegovu oproštajnu poruku, ali ta informacija nikada nije ozvaničena. I još mnoge tvrdnje koje jesu navodjene, ali pravi uzrok smrti se nezna.

Džimi Hendriks je uveden u američku Rokenrol kuću slavnih i britansku Muzičku kuću slavnih 2005. Njegova zvezda na Holivudskom prolazu slavnih je postavljena 1994. 2003, časopis Roling Stoun je imenovao Hendriksa prvim na svojoj listi "100 najvećih gitarista svih vremena".



Diskografija:

Prije nego što je tragično preminiuo izdao je 5 longplej (LP) albuma:

Are You Experienced? (1967.)
Axis: Bold as Love (1968.)
Electric Ladyland (1968.)
Smash Hits (1969, kompilacija)
Band of Gypsys (1970, živi album)

Danas u Sijetlu postoji Muzej Džimija Hendriksa, koji još uvek nije u potpunosti završen.
Fanovi legendarnog Džimija Hendriksa uskoro će biti u prilici da poslušaju do sada neobjavljene pesme benda The ghetto fighters.